RUST DOOR KLEINE FOCUS VERANDERING



TIJD VOOR DE LICHTPUNTJES!

Dit is wat mij etreft hét moment om de kracht van positiviteit als hulpmiddel extra te belichten. Het kan namelijk al heel snel meer rust geven en zorgen voor minder stress.


Dus pak een kop thee en laat je aandacht al lezende gaan naar het positieve. Liever even de videopodcast bekijken? Klik dan op deze link



ONDERZOEK ONDERSTREEPT HET POSITIEVE EFFECT

De wetenschap bevestigt het positieve effect van het herinneren en creëren van mooie, fijne en krachtige beelden, gedachtes en gevoelens.


En dat het zenuwstelsel geen onderscheid maakt tussen een herinnering aan een fijne beleving of de 'echte' ervaring in het moment. Een sterke visualisatie kan dus net zo positief werken als een daadwerkelijke fijne beleving.


Ondanks dat we dat weten, is het in de praktijk toch vaak erg lastig om het leven van de zonnige kant te bekijken.


In de podcast van deze week ga ik daarom met extra kracht (samen met collega stress en trauma specialist Bas Snippert) op onderzoek naar de factoren die het moeilijk maken en laten we vooral ook zien hoe je dit proces van focussen op het positieve toch effectief kunt inzetten. Ook al leef je al voor langere tijd in stress en angst.




WAAROM IS HET VAAK ZO MOEILIJK OM ACHTER 'DE WOLKEN' TOCH 'DE ZON' TE BLIJVEN WAARNEMEN:


  • door de sterkte van de trauma en stress 'kolk' is het moeilijk iets van positiviteit te kunnen zien en/of voelen

  • we krijgen en nemen te weinig tijd om ruimte te geven aan positieve denk en droombeelden

  • vaak als we het focussen op positiviteit wel gebruiken, doen we dat op een manier waarbij we over het negatieve heen stappen. Terwijl het werken met positieve krachtbronnen het meeste effect heeft als je eerst ook de andere kant erkent en aandacht geeft (in de podcast daarover meer en ook over Somatic Experiencing en de techniek: 'penduleren')



In het begin kan het focussen op positieve gevoelens en gedachten wat geforceerd voelen. Het is in onze cultuur ook niet de gewoonte om de toekomst kleurrijk en positief voor te stellen. 


Dat vermogen hebben we als kind vaak niet volledig kunnen ontwikkelen. In veel situaties was dromen niet goed. Je moest bezig zijn met de 'realiteit'. Als je daar de zuigkracht van oude opgekropte stress bij optelt, wordt het helder dat je vaak even wat hobbels over moet om het mechanisme van positief denken en visualiseren op gang te brengen.


Ik hoop dat je, al zijn het een paar cellen in je lichaam, een aantrekking voelt om je aandacht wat vaker te richten op de lichte kanten van het leven. En als je ze echt niet kunt vinden, kijk of je aspecten kunt vinden waarvoor je dankbaar bent. Al is het nog zo klein of subtiel, je zult ervaren hoe snel andere positieve belevingen aan aanhaken.   

 


Check hier videopodcast van deze week




Gratis ont-stress cursus? Check alfredpetrie.nl



Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat echt helpt bij PTSS, stress en burnout

Geen Stress en meer ontspanning door te luisteren