Wat echt helpt bij PTSS, stress en burnout

 


Wat helpt bij PTSS, stress, spanning en bur-nout?

 

Om antwoord te geven op de vraag hoe je stress, PTSS en overspannenheid echt kunt aanpakken gaan we even naar de zoogdieren kijken

En gaan we onderzoeken wanneer we eigenlijk last krijgen van stress.

Wat we namelijk ontdekken, is dat mensen van een plotselinge 'boost' van stress geen klachten krijgen, wanneer we het ook weer verbruiken die energie of het eventuele restant uit het lichaam loslaten. We krijgen last van stress als het blijft zitten in het lichaam. Wanneer het niet ontladen wordt.

Wanneer hebben we eigenlijk last van stress?

Op den duur krijgen we klachten door stress, omdat we niet alles gebruikt hebben om bijvoorbeeld te vluchten of te vechten, dat het restant niet effectief wordt afgevoerd.  

Dat stress ontladings mechanisme werkt bij dieren nog wel zoals het hoort te werken.

Levensbedreigende situaties zijn voor de meeste dieren bijna dagelijkse kost. Toch is er in het wild nog nooit een hert, tijger of konijn ontdekt dat lijdt aan Post Traumatische Stress. Of last heeft van burn-out verschijnselen, of overspannen zijn.

Waarom krijgen wij mensen wel last van een teveel aan spanningen en stress op een bepaald moment. We kunnen er zelfs heftig ziek van worden. Terwijl we als mens-dieren bijna gelijke regulatiesystemen in ons zenuwstelsel hebben als dieren.

Als een dier tijdens zijn vlucht voor een tijger zich realiseert dat de tijger hem gaat overwinnen, kan het dier in een plotselinge ‘freeze’, in een ‘shut-down’ toestand gaan.

Alsof het dood is.

Wanneer het gevaar geweken is, zie je het dier langzaam weer om zich heen gaan kijken en zich oriënteren. Het checkt of het veilig is.

Als het safe is, gaat de zelf-regulering van het zenuwstelsel zorgen voor ontlading van het teveel aan overlevingsenergie dat dan nog in het lichaam aanwezig is.

Je ziet dan de ogen draaien, diepe zuchten en spieren gaan trillen (maken de beweging van bijv. vluchten af).

 

GRATIS mini cursus?

Kom alles te weten over de effectieve stress release methode die je natuurlijke veerkracht weer actief krijgt. Nu is deze korte training gratis te bekijken. Dus als je meer wilt weten over Somatic Experiencing, pak je kans en klik hier om je GRATIS toegangslink naar het trainings-webinar te pakken

 

 

Hoe zetten mensen de natuurlijke veerkracht weer op 'aan'?


De manier waarop de in het lichaam opgeslagen stress en trauma effectief kan worden aangepakt is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van trauma, stress en zenuwstelsel.
Hieronder op deze pagina staat beschreven hoe je de veerkracht, de heen-en-weer beweging van ons zenuwstelsel, hoe je die weer op 'aan' krijgt. Uit de vaste diepe oude groef krijgt. Hoe je de vaste overlevingspatronen, die reageren op een oude manier, hoe je die 'reset'.


In de video hieronder zie je hoe je op een simpele en effectieve manier kunt loslaten met de gerichte lichaamsgerichte methode van Somatic Experiencing.

 




Ons lichaam krijgt vaak de kans niet om te ontladen 


Bij mensen wordt het natuurlijke proces van ontladen vaak verstoord en onderdrukt door de werking van de neo-cortex, oftewel het verstand. Na een ongeluk, of na een heftige ruzie, moeten we snel weer door met de dagelijkse dingen. Op zich niets mis mee, behalve dat we zo structureel het gehalte adrenaline dat is opgewekt door een situatie, niet hebben kunnen uiten door te vechten of te vluchten. Het blijft in ons zenuwstelsel rondspoken. We hebben het niet ontladen. En dat is wat dieren nu juist structureel wel doen.

Doordat bij mensen de regulering in het zenuwstelsel wordt onderdrukt, komt ons systeem niet toe aan het ontladen van al die opgekropte energie. We moeten bijvoorbeeld meteen weer verder na een botsing, of het is niet veilig genoeg om te ontladen, bijvoorbeeld na een gebeurtenis op straat. En daarna komt het er niet meer van.

 

Alsnog kans met deze methode die we hier gebruiken: Somatic Experiencing


Met deze stress release methode van de online cursus en de LIVE sessies, geef je je zenuwstelsel wel de tijd en ruimte om alsnog aandacht te geven aan het ontladingsproces. Met speciale en toch eenvoudige technieken uit Somatic Experiencing van Peter Levine, breng je het zenuwstelsel weer terug naar de natuurlijke heen-en-weer-beweging en kan je systeem alsnog ontladen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

RUST DOOR KLEINE FOCUS VERANDERING

Geen Stress en meer ontspanning door te luisteren